Preduzetnicima u regionu 211 miliona evra

Bez autora
Jun 19 2014

Evropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE) u 2013. godini isplatio je oko 211,3 miliona evra kredita preduzetnicima u 16 zemalja tog regiona. Ovo je saopšteno na osmoj Godišnjoj skupštini EFSE, koja se, uz učešće više od 200 stručnjaka iz finansijskog sektora, održava u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije.Pod sloganom "16 zemalja… i mogućnosti za razvoj poduzetništva", stručnjaci iz 16 zemalja u kojima Fond deluje, kao i eksperti iz sektora razvojnih finansija, raspravljaju na skupu koji traje od 17. do 19. juna, o poslednjim razvojnim kretanjima u industriji s posebnim osvrtom na mikro i malo poduzetništvo, upravljanje rizikom i agro-kreditima.

Preduzetnicima u regionu 211 miliona evraEvropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE) u 2013. godini isplatio je oko 211,3 miliona evra kredita preduzetnicima u 16 zemalja tog regiona.

Ovo je saopšteno na osmoj Godišnjoj skupštini EFSE, koja se, uz učešće više od 200 stručnjaka iz finansijskog sektora, održava u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije.

Pod sloganom "16 zemalja… i mogućnosti za razvoj poduzetništva", stručnjaci iz 16 zemalja u kojima Fond deluje, kao i eksperti iz sektora razvojnih finansija, raspravljaju na skupu koji traje od 17. do 19. juna, o poslednjim razvojnim kretanjima u industriji s posebnim osvrtom na mikro i malo poduzetništvo, upravljanje rizikom i agro-kreditima.

EFSE - jedan od najvećih fondova za mikrofinansiranje u svetu, sa sedištem u Nemačkoj, iskoristio je ovu priliku da predstavi svoje finansijske rezultate za 2013. godinu, u kojoj je zabeležen porast većine ključnih finansijskih indikatora Fonda.

Ukupan iznos kredita, isplaćenih 71 lokalnoj partnerskoj kreditnoj instituciji EFSE-a, namenjen za mikro i male poduzetnike u 2013. godini dostigao je dosad najveći iznos od 211,3 miliona evra. Ove isplate namenjene su refinansiranju 121.422 novih pod-zajmova mikro i malim preduzetnicima, kao i domaćinstvima s niskim prihodima za poboljšanje uslova stanovanja.

Na strani finansiranja, nove investicije podigle su dostupan kapital na 962 miliona evra, od čega je 66 odsto pristiglo od privatnih investitora.

EFSE Razvojna jedinica, koja sarađuje s Fondom u pružanju tehničke pomoći svojim partnerskim institucijama, uglavnom za poboljšanje kvaliteta pristupa mikro i malim poduzećima te sektorskim telima, takođe je napredovala sa 65 projekata i ukupnim iznosom od 3,7 miliona evra u 2013. godini. Uz to, na Godišnjoj skupštini predstavljeni su rezultati studije "Saradnja s malim preduzetnicima: Novi uvidi u finansijske potrebe EFSE-ove ciljne grupe".

Istraživanje koje je sprovedeno u Jermeniji, Srbiji i Rumuniji usmereno je na identifikovanje raskoraka u pružanju finansijskih proizvoda i usluga mikro, malim i srednjim poduzetnicima, te u predlaganju rešenja za Fond i njegove partnerske kreditne institucije kako bi se ti raskoraci premostili.

Jedan od ključnih nalaza, a koji potvrđuju potrebu za namenskim finansiranjem mikro i malih preduzetnika, naročito u proizvodnom i poljoprivrednom sektoru, jeste da njima trebaju finansijske usluge bolje prilagođene svojim specifičnim uslovima i efikasniji sistem i često fleksibilniji uslovi nego što su im trenutno dostupni.

Osnivač EFSE-a je KfW Entwicklungsbank (Nemačka razvojna banka), a dodatnu financijsku podršku dali su nemačko Federalno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) i Evropska komisija. Cilj fonda je briga za ekonomski razvoj i napredak u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Turskoj, navedeno je u saopštenju EFSE.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik